Влез в Българската версия Enter English version Руская версия
space
     
     НАЧАЛО

     НАШИЯТ КОЛЕКТИВ

     КЛИЕНТИ

     ЦЕНИ

     ЗА КОНТАКТ

   Услуги   
     Счетоводни услуги

     Правни услуги

     Застрахователни услуги

 
Вече задавани въпроси в онлайн помощникът

Въпроси свързани със започващ бизнес

Въпроси свързани с работещи фирми

Други


Въпроси свързани със започващ бизнес

1. Какво трябва да зная ако искам да имам или имам ЕООД фирма?

2. Здравейте, бихте ли ми казали какви документи трябва да подготвим за съдебна регистрация на ООД.

3. Как мога да се регистрирам като работещ на свободна практика или едноличен търговец? Занимавам се с проектиране на сгради и морски съдове?

4. От град Ямбол съм и искам да създам агенция за недвижими имоти. Каква фирма трябва да създам (за мен и още един съдружник), как става регистрацията, с какви формуляри и бланки ще трябва да се снабдя, ще ми трябва ли в екипа нотариус или адвокат, и всичко което може да ми бъде от полза.

5. Искам да отворя пералня за обществено пране. Бихте ли ми казали каква точно да бъде фирмата, как мога да я регистрирам, колко ще струва и какви ще са данъците и осигуровките.

6. Адресна регистрация на ООД???

7. Преди няколко дни ми изтече майчинството, което една фирма ми изплащаше в срок от две години. За това време аз получавах 100, вместо 120лв, а сега фирмата не желае да уважи молбата ми за платен отпуск. Имам ли право на платен отпуск и мога ли да изпратя молбата си за него по пощата, тъй като аз живея в София и какво Вие бихте ме посъветвали да направя в този случай.

8. Здравейте, на 23 години съм и имам следният проблем: преди 2 седмици аз и мой приятел подадохме документи за регистрация на ООД, решението на съда излезна преди 2 дни, но от тогава до днес аз нямам връзка с моя приятел и адвоката, който отговаряше за регистрацията, и има чувството че се крият от мен. Кажете ми как мога да се откажа от това ООД и какво да правя?

9. Интересувам се от регистриране на ЕООД с дейност таксиметров превоз с личен автомобил. Бих искал да ме запознаете с предимствата и недостатъците на ЕООД и евентуално сравнение с ЕТ и физическо лице. Ще ми бъде нужна регистрация на таксиметров касов апарат. Оборотът няма да надвишава 50 000 лв. Интересува ме колко ще струва един такъв абонамент във вашата фирма с всички необходими такси за година. Какви амортизационни отчисления мога да ползвам?

10. Работя на трудов договор и съм осигуряван от работодателя ми. Искам да си открия ЕООД без да напускам сегашната си работа. Трябва ли да се осигурявам и като учредител на дружеството? И какви са минималните осигурвки?

11. Ще Ви бада благодарна ако ми опишете реда и необходимите документи и институции за регистриране на ООД. Какви са вариантите за регистриране на новооткритото ООД по ДДС?

12. Занимавам се с разработка на софтуер.Какви данъци дължа?Патентен или по ЗКПО?Имам ЕТ,но до сега не съм работила през нея. Ще съм Ви искренно благодарна ,ако ми дадете някаква насока!

13. Здравейте, Много съм Ви благодарна за ценния съвет. Единственото, което не разбрах е : какъв документ издават на клиентите си регистриралите СВОБОДНАТА ПРОФЕСИЯ, които да им минат на тях за разходи и необходимо ли е да имат касов апарат? Още веднъж - благодаря!

14. Здравейте, от Вече задавани въпроси разбрах:\"Ако открия фирма на мое име е необходимо да се осигурявам, независимо, че работя на трудов договор и съм осигуряван от работодателя ми.\" Мисля да регистрирам фирмата сега, но има вероятност тя да има реална дейност едва след няколко месеца. От кога трябва да започна да се осигурявам и заради фирмата? Ако ЕООД се регистрира на името на баща ми който е пенсионер пак ли е необходимо осигуряване?

15. Здравейте,какво е необходимо за регистриране на ООД при положение,че съдружникът ми живее в чужбина?

16. Здравейте! Със съпруга ми искаме да регистрираме фирма за кетеринг.Има ли специални изисквания за този вид дейност? Интерисува ни най подходящият тип на фирмата ЕТ,ООД ...

17. Здравейте, имам следният казус Новорегистриран едноличен търговец съм, притежавам личен товарен автомобил. Като ЕТ, с личен труд, закупувам въглища и ги продавам на случайни клиенти, извън общината в която съм регистриран. За дейността използвам товарния си автомобил, като превозвам въглищата до различни селски пазари и след като намеря клиент, до желаното от него място за разтоварване, където става сделката. Трябва ли да подам декларация по чл. 43 от ЗОДФЛ - дейността ми по чл.31 ли следва да се регистрира(търговия на дребно) или по чл.32(транспортна дейност). Ако се облагам по общия ред, мога ли да отчитам разхода за гориво на товарния автомобил, чрез командировъчни заповеди.

18. Регистриала съм ООД имам съдружник който работи по трудов договор като учител трябва ли да се осигурява и като съдруник в ООД

19. ЗДРАВЕЙТЕ КАЗВАМ СЕ ЛИНА ГРОНКОВА И СЪМ ОТ ГРАД СОФИЯ . ВЪПРОСЪТ МИ КЪМ ВАС Е СЛЕДНИЯТ : ИСКАМ ДА ОТВОРЯ ДАМСКИ БУТИК ,В КОЙТО ДА СЕ ПРОДАВАТ ДРЕХИ ,ОБУВКИ И АКСЕКСОАРИ ,НО ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЪЗДАМ ФИРМА .БИХТЕ ЛИ МИ ПОМОГНАЛИ ТЪЙ КАТО НЯМАМ НИКАКВА ПРЕДСТАВА ОТНОСНО ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПОДОБЕН РОД БИЗНЕС?

20. Каква фирма да регистрирам ЕТ,ООД или ЕООД в зависимуст от облагането с данъци при извършване на патентна дейност и откриването на букмейкърски пункт?

21. A може ли да ми кажете дали заведенията (кафе-бърза закуска) се облагат с патентен данък и има ли значение броя места

22. Колко е държавната такса при откриване на ET!Предварително Благодаря!

23. Здравейте, Имам ли право да включа в капитала на фирма (ООД) като апортна вноска апартамент, който е ипотекиран срещу кредит в банка? Ако да, кой трябва да заплаща оставащите вноски по кредита - аз или фирмата?

24. Желая да развивам няколко дейности чрез фирмата си, в случая ЕООД, - внос, туристическа агенция и откриване на сезонна почасова забавачка. Възможно ли е тези три съвсем различни дейности да се обединят \"под един покрив\"/фирма/? Не съм наясно с данъчната законова уредба в България и не зная дали подлецхат на еднакво облагане. Какви са изискванията за откриване на подобен вид забавачка и към кой институции трябва да се обърна за евентуални документи? Прочетох в пресата за проект, с който трябва да се насърчават майките, излезли от майчинство, каквато съм аз, за откриване на подобен вид заведения? Това вярно ли е?

25. Интересувам се от възможността за регистация на ООД между юридически лица. Какви са евентуалните преимущества и последици и каква е разликата за учреждение на ООД ако са фисически или юридически лица? Възможно ли е да е смесено сдружение между юридически и фисически лица?

26. Здравейте, искам да открия фирма в сферата на услугите, но не ми е ясно кое е по-изгодно, ЕТ или ЕООД като се има в предвид, че за сега само аз ще се водя като управител в нея.Така също искам да ви попитам,трябва ли да плащам патентен данък за дейност свързана с услуги като,зареждане на тонер касети за принтери

27. БИХТЕ ЛИ МИ РАЗЯСНИЛИ ДЕРЕГИСТРАЦИЯТА ПО ЧЛ.117 АЛ.2 Т.6 ОТ ЗДДС.ЗАДЪЛЖЕНА ЛИ СЪМ ПРИ ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТ ДА ПОДАМ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДЕРЕГИСТРАЦИЯ БЕЗ ОБОРОТА ЗА ПРЕДХОДНИТЕ 18 МЕСЕЦА ДА Е ПОД 80000ЛВ?ОТ КОЯ ДАТА ТЕЧЕ 14 ДНЕВНИЯ СРОК?АКО ПОДАВАМ НУЛЕВИ СПРАВКИ ДЕКЛАРАЦИИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 8 МЕСЕЦА ДО ПАДАНЕ НА ОБОРОТА ЩЕ БЪДА ЛИ В НАРУШЕНИЕ НА ЧЛ.117 АЛ.2 Т.6?

28. Как трябва да изготвя покана на чужденец живеещ в страна с визов режим с България и дването му в България ще е като турист,като целта на идването му е да създадем фирма в която аз и той да сме партнйори. -Каква фирма трябва да регистрираме след като той е чужд гражданин и съвместната ни дейност ще изисква купуване на сгради,машини ит.н -Може ли той да бъде 1/2 собственик и това дава ли му право да идва безпроблемно в страната за в бъдеще? -Може ли да се регистрира ООД след като само той влага средства?

29. Имам регистрирана фирма ЕТ ,регистрацията включва педагогически услуги. От две години фирмата е замразена(не упражнява никаква дейност) Искам да започна даването на частни уроци по история. Какво е нужно да се направи, как да се отчитат приходите?

30. Здравейте, моля кажете ми, ако регистрирам ЕТ, като едновременно с това не прекъсвам работа по трудови правоотношения към друга фирма, трябва ли да се осигурявам и като ЕТ и ако да, то на каква сума?

31. Добър ден.. ние сме двама българи живеещи в дyбай .. бихме желали да исползваме услугите ви за регистрация на фирма за продажба/посреднитчество/ с недвижими имоти... след оглед на вашата секция/вече задавани въпроси/ стигнахме до заключението, че най подходяща за дейноста е ООД..бихте ли ни информирали по подробно за необходимото за създаването на такава?

32. Имам ЕТ за езикови курсове и преводи, от тази година искам да започна внос и продажба на книги от Гърция! Как ще се отрази това на дейността ми - сега не съм на патент-това патентна дейност ли е? При вноса / с пощенски колети/ дължа ли мито, ДДС /не съм регистрирана по ДДС/ и др. Трябват ли някакви допълнителни разрешителни или др.документи за да осъществя тази търговия с гръцки издания?

33. фирмата ще има ли право да върши търговска дейност ?да речем внос износ..и не в бг.. да речем чрез вирмата да копувам и продавам от латинска америка за южна африка..като пример......предполагам че сте идвам към бг в края на август/нее сигорно/..къде се депозират 5000 лв. ..доколкото ми е ясно са депозит за месец и след това се теглят или нещо такова ?

34. Искам да регистрирам ЕООД за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали.Ще съм Ви благодарен да ми отговорите за : цени за регистрация, какви документи трябва да притежавам,въобще за всички стъпки катодокументи,които трябва да изпълня?

35. Искам да попитам:Откриване на фирма за недвижими имоти, по ЕООД, колко време ще отнеме и колко ще ми струва цялата услига?

36. Вече ми помогнахте два пъти, затова се обръщам отново към вас! Съпругът ми желае да започне строителство на кооперация, няма регистрирана фирма. Какво бихте ме посъветвали - да регистрира фирма или да строи като свободен предприемач/кое е финансово по-изгодно/. Във втория случай как ще се отчитат и облагат доходите му, как ще се осигурявя като лице със свободна професия ли? Как ще се документират сделките по продажба на апартаментите и обезщетенията на собствениците на земята ако не се регистрира фирма?

37. Здравейте, Възнамерявам да работя като разработчик на софтуер и консултант на свободна практика. Интересува ме какъв е най-добрия начин да уредя законово дейността си. Имам един основен клиент, който редовно ще ползва моито услуги и на когото ще трябва да изпращам фактури за свършена работа. Клиентът е чуждестранен, от страна в Европейският съюз. Аз живея и работя в България. Имам също няколко по-дребни клиента, възнамерявам да привлека и други, повечето чуждестранни - много от тях не изискват фактури за свършена работ. Предоставям и потребявам услуги чрез интернет сайта elance.com който издава \'електронни\' фактури, които по мое мнение нямат правна стойност в България. Също така ще ми се налага да ползвам услуги на други български фирми и специалисти на свободна практика, на които да възлагам част от работата си. По мои сметки приходите ми ще бъдат точно на границата на 50 000 лева, но е възможно да я надхвърлят. Какви разходи бих могъл да декларирам ? За работно място ще използвам собствения си дом. Често ми се налага да пътувам в чужбина, по дела свързани с работата ми, но също за развлечение. Бих ли могъл да закупя и регистрирам автомобил на името на фирмата си (ако се стигне до създаването на фирма) и да го обявя за разход ? Доколкото разбрах вие не се занимавате с регистрация и обслужване на офшорни компании, но бихте ли могли да ме посъветвате дали това не би бил по-добър вариант?

38. Павилион или малко помещение за продажба на закуски и сандвичи подлежи ли на облагане с патентен данък и по какъв ред се облага?

39. Моля да ми отговорите, ако е възможно на въпросите на които не намирам отговор на Вашата страница в Интернет. В началото на годината регистрирах ЕООД. Имам малък квартален магазин за хранителни стоки.До този момент работех,като ЕТ и след приключване на годината ми се налагаше да довнасям една не много малка сума за пенсионни и здравни осигуровки.По съвет на приятели закрих ЕТ и открих ЕООД,за да избегна това.Но сега с ужас установявам,че пак трябва да довнасям, съгл.указание към табл.1 на Дан.декларация по чл.41,където дословно е написано\"Тази табл.се попълва само от лицата,получаващи доходи, като:ЕТ,собственици на ЕООД/какъвто съм аз/, съдружници в ТД....\".Аз съм едноличен собств.на капитала, управлявам и представлявам ЕООД, работя в магазина и се самоосигурявам.Моля Ви тази т.1 отнася ли се за мен и ако не, то за кого се отнася?. Мислех си,че вече няма да попълвам тази декларация, но май не е така? И ако разрешите - още един въпрос - За регистриране на фирмата внесох уставен капитал 3500лв., като в учр.акт е казано,че останалите 1500лв. ще внеса в срок от 2 години - но има ли смисъл да го правя,след като фирмата е регистрирана и кой би контролирал довнасянето?

40. Регистрирам ЕООД знам че до 7 дневен срок трябва да се регистрирам в НОИ но работя и по трудов договор по които съм осигурена. Какви осигуровки дължа вече като собственик на ЕООД и какви декларации трябва да подам в края на годината. Ще подавам ли и декларация по ЗОДФЛ?

41. Здравейте, искам да попитам, ако получа пари от чужбина по банков път в размер на малки или големи суми и то няколко пъти(1-2 пъти месечно) в продължение на дълъг периот от време. Дали трябва да ги декларирам някъде и да кажа защо сам ги получил, от къде, и за какво самиги пратели тези пари. Става въпрос ако получавам пари често и те са за дадена свършена работа от моя страна към дадена фирма в чужбина. Работата ако е наречеме така в дадения случай представлява, нещо като вид реклама на дадената фирма (аффилиятес). Примерно. Аз имам интернет страница която да речем че се намира в България(може и да е в чужбина) и на нея имам сложена реклама на дадената фирма. И ако някои реши да погледне рекламата и му хареса съдържанието на дадената фирма и реши да закупи нещо от тях, аз получавам комисионна за това че през моята интернет страница е влезнал човек и е видял тяхната реклама на фирмата и е решил да посети тяхният интернет сайт и е закупил дадена услуга или стока. Пример за чужд не българиски аффилияте сайт ще ви дам..http://www.apple.com/itunes/affiliates/. Ето и български аффилияте http://eshop.bg/affiliate/. А фирмата се намира в държава със специален статут (оффшоре), държави със такъв сатът са Швейцaрия, Панама, Карибските острови,.... Защото знам че ако получавам големи слуми от чужбина данъчните ме питат защо и откъде така..?

42. Благодаря ви за отговора. Но явно несте ме разбрали правилно. Нищо нелегално няма да права. Всичко е напълно легално. Проблема единствено е че сумите няма да бъдат под или до 5000лв, а ще са в доста по големи размери. От познати разбрах че над 10 000лв се обръщало внимание от къде идват парите. А тези пари които аз ще получавам са от оффшоре зоне и фирмата от която ще ги получавам се занимава с хазартна дейност. Най вече ме интересува на каква сума се обръща внимание и какви данъци трябва да плащам на сумата ако воабще има данъци?

43. Искам да се регистрирам като упражняваща свободна професия (кандидат-студентски курсове), едновременно с това съм редовна учителка на трудов договор.Каква е процедурата по регистрацията и какви осигуровки ще плащам-къде става това и с какви документи е свързано това;кога се плаща ДОД, какви документи трябва да издавам на учениците и необходим ли е касов апарат? Мога ли да прочета подробно някъде в публикувани документи по този въпрос?

44. Мога ли да се регистрирам като едноличен търговец дори ако нямам никакво имущество на свое име? Има ли изискване за начален капитал?

45. Съпругата ми е безработна и желая да регистрирам ЕООД на нея. Аз работя и ме осигуряват и затова не желая да е ООД. Какво пълномощно трябва да имам за да я представлявам изцяло (дублирам) в дейността на фирмата? С колко ще се оскъпи регистрацията в такъв вариант при вас?

46. Брат ми заминава от Нова година да живее със семейството си в Европа - съпругата му има осигурена работа. Искаме с него да си направим обща фирма - ООД или ЕООД на негово име. Имаме пълно доверие един на друг - може ли да е ЕООД и пълномощно с всички права на мое име, т.к. мен ме осигуряват от работата ми? Какво ще ни струва допълнително такъв вариант при регистрация при вас?

47. Работя на трудов договор и в момента съм в майчинство. Преди два месеца станах управител на ЕООД без да напускам сегашната си работа. Трябва ли да се осигурявам и като управител на дружеството? И какви са минималните осигурвки?

48. Съдружници в ООД се осигуряват като самоосигуряващи се,имат регистрирани фирми и като ЕТ.Трябва ли да се осигуряват като управители на ООД,трябва ли да имат ДУК с ООД, въобще при тази ситуация как трябва да се осигуряват? Необходимо ли е ООД да има назначени управители?Въпроси свързани с работещи фирми

1. Как могат фактурите за гориво да минат, като разход в моята фирма?

2. Каква е разликата в осигуряването между граждански и трудов договор?

3. При какви случай може да се ползва данъчен кредит от фактурите за горивото на леките автомобили?

4. Здравейте, бих искала да знам какви са точките които трябва да бъдат опоменати в една класическа бланка за заявка на изработка на даден продукт. В случай че единото лице е продавач (търговски представител), а другото купувач (клиент)кои са рискожете и задълйенията на едният и на другиът по закон?

5. Искам да попитам дали се признава трудов и осигурителен стаж при работа на граждански договр?

6. Бих искал да Ви попитам дали се дължат осигрителни вноски за собственик на ЕООД/друг казус/, който от години е в чужбина, като имате предвид, че фирмата няма дейност, но всяка година е подавана декларация с нули по Интернет. Получава се обаче писмо сега от НОИ, че се дължат осигурителни вноски за ЗО за 2002 и 2003г. Как да посъпи този човек - да си внася ли вноските за ЗО или...?

7. На какъв договор трябва да се назначи преподавател на постоянен трудов договор в държавно училище, когато замества свой колега/колежка по спешност в частно училище? Бихте ли ми посочили нормативния документ, с който се урежда този въпрос? 2) Бихте ли ми отговорили може ли преподавател да бъде назначен на работа в частно училище на граждански договор по принцип?

8. Здравейте! Имам следното питане: гражданският договор може ли да послужи за добиване на необходимия брой точки за пенсиониране? Или,казано с други думи, за пенсиониране не ми достигат точките равни на 1 година и 1 месец трудов стаж. През последната година работя като чистачка на граждански договор. Мога ли да използвам този стаж за целта, или гражданските договори все още нямат тежест при събиране на точките за пенсиониране. Благодаря!

9. Въпросът ми може би е много наивен, но ме интересува следното: Има ли някакви ограничения за срок на граждански договор и какви са те ако има?

10. Работя в частна фирма на договор сам от 4 месеца.Наложи се да ползвам болнични,но не ми бяха заплатени,имам ли право на обезщетение?

11. Какъв оборот трябва да има фирмата през последните 12 месеца , за задължителна регистрация по ДДС?

12. Съпругата на брат ми започна работа в чужбина. Имат малко дете на 2 години и тя не може да го гледа. Той работи в фирма на трудов договор и си пусна молба за 6 месеца неплатен отпуск за гледане на детето им. Положението в фирмата за брат ми все още не е изяснено. Има вероятност да го съкратят, уволнят или .... Могат ли да му откажат правото на отпуск за гледане на детето им? Може ли някъде да потърси защита на правата си за гледане на детето им?

13. Регистрирах ЕООД. Интересува ме какви ежемесечни вноски за соц. и здравно осигуряване дължа върху 200 лв. осигурителен доход. На едно платежно ли се подават и под каква параграфи. Много Ви благодаря.

14. Здравейте.Много съ Ви бллагодарен за отговорите.Сега отново имам казус, за който ми е нужна помощ.Съдружник напуска ООД.Подал си е предизвестие 3 месеца/както е по ТЗ/.Той обаче НЕ Е съдружник от самото начало на ООД-то, а само от няколко месеца.В такъв случай разбрах, че трябва за изплащане на дружествения дял да се направи счетоводен баланс за месеца преди напускането и баланс към месеца следващ напускането му.От съпоставянето на двата баланса се получава нетна стойност на Активите и Пасивите, която се отнася за периода на неговото участие в дружеството.От тази нетна стойност се определя чистата стойност на дружествения дял и по броя на дяловете му в дружеството следва да се изплати получената сума+дивидент от пеалбата и допълнителни вноски.Тук обаче идва и проблема.Получава се една отрицателна величина за стойност на др.дял, което ме притеснява.наистина дружеството е работило на загуба в този период, но редно ли е така да се получи?Правилно ли разсъждавам?Трябва ли да изплащаме нещо на този човек?Моля ви помогнете.Ако трябва мога да ви изпратя реалните цифри с изчисленията по балансите.Само кажете как да постъпя.Предварително Ви благодаря.Ще чакам решение.

15. Имаме служителка, работила на 4ч във фирмата ни, в продължение на 6 месеца, която напусна. 1. В трудовата й книжка прослуженото време 6 месеца ли ще бъде? 2. Валиден ли е текста, който трябва да се впише: Трудовият и осигурителният стаж е равен?

16. Здравейте.Благодаря Ви за проявения интерес към казуса-наистина е интересен.Надявам се че няма да съм нахален ако ви помоля да прегледате файла, който Ви пращам и да ми дадете еспертно си мнение.На първата страница съм направил сравнителен баланс към месеца преи постъпването му в ООД-то и месеца след напускането му.на втората страницица са изчисленията за дела, за които Ви казах че се получава отрицателен знак и ме притесни.Моля Ви ако нещо не съм прав в методиката на изчисления, ми кажете как да постъпя.Ще ви бъда благодарен с всякакви съвети по казуса.Благодаря!Ще Ви държа в известност за развититето на случая.

17. През м.април имам закупена стока от внос(Полша),доставена и обработена на митницата чрез DHL. По митническа декларация е платено 20% ДДС върху основа, образувана от стойността на стоката по фактура и разходите на DHL по доставката (мито и акциз не се дължи). Имам ли право на данъчен кредит при тази покупка и как да се отрази това при месечната справка-декларация по ДДС в \"дневника за покупки\". Кой документ да се посочи - оригиналната фактура, митническата декларация или нещо друго


18. Уважаема В и М компания, Въпросът ми е: при ЕООД на патент с един служител (управителя), дали се прави годишното изравняване на вноските за ДОО и ЗО и по каква формула, в двата случая на възможно осигуряване, описани в отговора на 22 въпрос.


19. Как се формира процента 42.7% в другия вариант на текущо осигуряване на управителя на ЕООД по отг.22 в сайта Ви? Въвху кои суми се дължи ДОД? ("Ако сте избрали да се осигурявате по договор за управление и контрол плащате осигуровки минимум върху минималния осигурителен праг за съответната дейност която извършвате в размер на 42.7% след като сте приспаднали 10% от възнаграждението. Върху тези суми се дължи и Данък общ доход.") В този вариант тези осигуровки окончателни ли са за годината или се уравняват след год. приключване? Разрешено ли е преминаването от единия в другия вариант през годината? Причината за въпросите ми е, че до сега съм работил като ЕТ и при годишното изравнявяне съм стигал и плащал за максимума на осиг.доход, което вече е голяма тежест. Сега започвам с ЕООД и се надявам да има по благоприятен вариант, който да избера навреме.

20. В ЕООД регистрирано по патент (както е моя случай) се изплащат месечни осигуровки по един от двата варианта обяснени от Вас. В първия вариант - самоосигуряване - месечните вноски за ДОО и ЗО са 29+6=35% или 32+6=38% по избран осиг. доход от 220 лв. до 1300 лв. С това с осигуряването е издължено. Тъй като фирмата ми работи по патент, се плаща и определения за дейността данък и ако не се превиши год. оборот 50 хил.лв. не се дължат други данъци при приключване на годината, независимо от годишния резултат - приходи/разходи. Ако това е така, очебийна е разликата с ЕТ (по патент), където големият годишен доход на фирмата се облага чрез годишното изравнявяне за ДОО и ЗО, от което съм си патил до сега. Тази огромна полза при облагането в случая на ЕООД на патент в сравнение с ЕТ ме кара да си мисля, че нещо не съм разбрал... При втория вариант на облагане, отново за фирма ЕООД на патент, на база заплатата по договор за управление и праг 380 лв. по таблиците на НОИ, месечната вноска за ДОО и ЗО е (380 - 10% от 380)х 42.7% и с това се приключва с дълговете към НОИ. Остава облагането на доходите по ДОД, за които се споменава в отговор 22 от сайта Ви. ("Ако сте избрали да се осигурявате по договор за управление и контрол плащате осигуровки минимум върху минималния осигурителен праг за съответната дейност която извършвате в размер на 42.7% след като сте приспаднали 10% от възнаграждението. Върху тези суми се дължи и Данък общ доход.") При заплата 380 лв. каква е месечната сума, която подлежи на облагане с ДОД, например (380 - 10% от 380 - 42.7% от 342) , годишно ли се плаща или ежемесечно? Нека не забравяме, че обсъждаме ЕООД по патент.


21. Моля Ви, разяснете ми у нас има ли практическо приложение и реални действия по казуси, свързани с чл.80, ал.1, 3 и 4 на ЗДДС. Ако е възможно, да ми подскажете и допълнителна нормативна база, за да бъда полезна и да отговоря на питания на чуждестранни физически лица, изнасящи стоки от България. /За улеснение съм Ви копирала съответните текстове от последното изменение на ЗДДС/ Чл. 80. (1) Възстановява се платеният данък върху добавената стойност по документи на чуждестранни физически лица, извършили покупки на стоки за лично потребление с начислен данък, след напускане на територията на страната и при условие, че тези стоки се изнасят в непроменен вид. (2) (В сила от 1.01.2000 г.) Възстановява се платеният данък върху добавената стойност на чуждестранни юридически лица, регистрирани по този данък в страни, които възстановяват данък върху добавената стойност на български юридически лица за ползвани от тях услуги на територията на страната. (3) Условията, документите и редът за възстановяване по ал. 1 и 2, както и видовете услуги по ал. 2 се регламентират със специални наредби. (4) Митническите органи удостоверяват износа на стоки по ал. 1 чрез заверка на специален формуляр по образец.


22. Може ли да бъде ключен граждански договор с учител работещ в езикова школа на ненормирано работно време

23. Регистрирана съм по ТЗ като ЕТ. Осигурявам се като самоосигуряващо се лице.Наскоро започнах работа по трудов договор.Съпругът ми е безработен.Възможно ли е и по какъв начин цялата дейност на фир- мата да се прехвърли на негово име т.е. той да е управител. Като какъв трябва да се осигурява и на какви проценти? Роден е след 60 та година. Декларации и др. данъчни документи от кое име трябва да се подават?В годишната данъчна декларация в справката на НОИ неговите осигурителни доходи ли се попълват и върху тях ли се прави годишно изравняване

24. Здравейте, Имам фирма за търговия с дрехи. Ползвам магазин, който е собственост на фирмата на съпруга ми. Може ли моята фирма да заплаща наем на неговата и има ли някакви ограничения в размера поради това, че сме \"свързани лица\"?

25. Съдружник съм в \"Медицински Център\" ООД, упълномощена съм с Договор за управление да представлявам и управлявам дружеството. Всичко това е отразено в съдебното решение.Въпроса ми е:Какъв е осигурителния доход върху който трябва да бъда осигурена?

26. При двустранно счетоводство по коя сметка от гр. 60 се отразява разходът за възнаграждение по граждански договор?

27. Кой разходи са нормативно признати?

28. Имаме служителка която е в отпуск по майчинство от 2000г.,получишме от нея молба за прекратяване на трудовия договор.Длъжнили сме да изплщаме неизползваната полагаща се платена годишна отпуска за периода 2000-2005г.Ако трябва, на каква база да се изчисли.

29. Аз съм ЕТ.Необходима ми е консултация какви са процентите на осигурителните вноски за ПО,ДЗПО,ЗО за работник и за работодател за 2005г?

30. Аз съм регистрирана като ЕТ по ТЗ. Тъй като ми се роди дете 2003 г. и не желаех да си плащам осигурителните вноски сключих договор за прокура с дядо ми. Но този договор за прокура не е нотариално заверен, а от отговорите, които прочетох до момента виждам, че е необходимо. Също така с дядо ми, който е пенсионер имам подписан и граждански договор за възнаграждението, което той получава или 100 лв. е записано в гражданския договор. В момента вече изтича майчинството ми и аз отново трябва да възобновя управителските функции на ЕТ-то. Как да прекратя договора за прокура и гражданския договор? Необходимо ли е да подавам уведомление към НОИ за прекратяване на гражданския договор? Особено голям ли е проблема, че договора за прокура не е вписан в съда? До момента, тъй като дядо ми е пенсионер аз съм му плащала само 6% ЗО върху възнаграждението посочено в гражданския договор? - това е вярно според мен, а според вас?

31. Имам регистрирано ЕТ (оборот под 50 000лв.), занимаващо се с ремонт на компютри, принтери и т.н. Патентно регистриран съм. Интересува ме как мога да извършвам и друга дейност през същата фирма, която не подлежи на патентна регистрация - разработка на софтуер, реклама. Тряба ли да се регистрирам и по ЗКПО?

32. Може ли да се наеме непълнолетно лице с гражданси договор,как и при какви условия?

33. Здравеите,бихте ли ми казали какви са ставките за ДОД?

34. Основната дейност на фирмата ни е кабелна телевизия. Имаме обект в едно село с малко на брой абонати. Може ли да назначим пенсионер на граждански договор, който да работи с преносим касов апарат и да събира таксите. Чистата сума за получаване на месец е под минималната работна заплата за 2005 г?

35. Здравейте , счетоводител съм но имам следното затруднение Може ли собственик но ЕООД да работи на трудов договор в собствената си фирма Ще Ви бъда благодарна ако ми помогнете.

36. Как да проверя патентния си данак в интернет?

37. Здравейте,в момента живея в Добрич,мисля да се занимавам с автоел.услуги. не мога да се ориентирам каква група е града и какъв патентен данък ще дължа?

38. Дружество с ограничена отговорност е наело магазин, собственост на физическите лица- съдружници. За да го приведе във вид за използване е направило ремонт на стойност 20 000 лв.Следва ли този ремонт да се осчетоводи като дълготраен нематериален актив, който да се амортизира за срока на договора, но не повече от 25% годишно, или има друг начин да се отчете като текущ разход.Ако е възможно второто,кави доказателства и основания да се представят за това?

39. Дружество с ограничена отговорност е наело магазин, собственост на физическите лица- съдружници. За да го приведе във вид за използване е направило ремонт на стойност 20 000 лв.Следва ли този ремонт да се осчетоводи като дълготраен нематериален актив, който да се амортизира за срока на договора, но не повече от 25% годишно, или има друг начин да се отчете като текущ разход.Ако е възможно второто,кави доказателства и основания да се представят за това?

40. Как да изчисля социалните осигуровки, които плаща работонаемателят и колко е данякят общ доход.достатячно е да ми кажете и кяде да погледна за справка.(става въпрос за това как изглежда сяотношението брутто и нетто при заплатите в порядяка на 1000 до 2000 лв)?

41. Здравейте, имам два въпроса 1.\"Свързани лица\" ли са братя, от които единият е едноличен търговец, който има собствена фирма, занимаваща се с транспортна дейност, а другият е управител на ООД, което също упражнява транспортна дейност.Едноличния търговец е съдружник в ООД-то, но като физическо лице, а не като ЕТ. 2.При продажба на ДМА-товарен автомобил,по коя цена се продава: данъчна, застрахователна или пазарна?А данъчната основа цената на придобиване ли е?

42. Имам такъв въпрос: внасят ли са осигуровките върху обещетение по чл.222,ал.1 от КТ на съкратен по чл.328,ал1т.2 и зачитали се за осигурителен стаж, ако да, къде и как трябва да бъде отразен? През този период има ли право лицето да се регистрира в бюрото по труда?

43. Имаме ООД, което се занимава с рекламна и издателска дейност. Проучваме възможностите, за да се заемем и с покупко-продажба на недвижими имоти. Колко е патентният данък и налага ли се да се регистрира нова фирма или е изгодно тази дейност да се извършва в съществуващото вече ООД. Какво според Вас е необходимо да направим, за да можем да се занимаваме с новата дейност?

44. Как да изчисля данък общ доход за лице на граждански договор със заплата 300.00 лева за месец август?

45. Имам граждански договор за консултант като лицето е родено след 1960 и се осигурява на друго място по трудов договор. Въпросът ми е какви вноски дължи то и съответно възложителят по граждански договор и как се внасят а и каква информация да подам в НОИ и докога?

46. Здравейте! Много Ви благодаря за бързият отговор! Исках да попитам само още нещо- за платежните- те са към бюджета и са 3 бр. нали така? На 1 за фондовете на ДОО, 1 за ДЗПО и 1 за ЗО, обаче нещо не се ориентирам в параграфите! Ясно е, че за ЗО са 2- параграфа- за личните и за с/ка на работодателя- т.е. 2 платежни- обаче за ДОО и ДЗПО не мога да открия правилните- има ли ги отделно или са общо за лицето и за възложителя?

47. Къде да намеря разходните норми за горива на товарни автомобили, които не са включени в Наредбата за разходите на горивата, имам предвид, че автомобилите са по-нови като модели?Протокол, подписан от компетентно лице/инспектор от ДАИ/ ще ми свърши ли работа при една проверка от Данъчното? Има предвид ще ми бъде ли признат този разход? И още един въпрос: Имам левова и валутна сметка-при служебна покупка на валута/тоест банката си прехвърля автоматично сума от валутната в левовата сметка/ как трябва да се осчетоводи? Според мен контировката е следната: Дт 503 Кт 504-с количеството на валутата и левовата стойност по курса за деня-тогава ми се равнява само едната сметка, а другата остава неравнена със салдото по банковото извлечение... Моля Ви, помогнете ми за тази валутна сметка-много ми е неясна-ако е възможно напишете ми всички операции, които могат да се извършат с тази сметка. Например: 1. Теглене на левове от валутна сметка. 2. Плащане към левов доставчик от валутна сметка. 3. Захранване на ДДС сметка от валутна сметка?

48. Здравейте, при извършване на транспортна дейност извън страната, т.е. междунареоден транспорт как се отчитат разходите, направени от шофьора извън България, имам предвид винетки, паркинг, ферибот и т.н., знам че се прави командировъчна заповед на шофьора за извършване на услугата, дават му се пари с авансов отчет за валута, има пътен лист и всички останали документи. След завръщането му се попълва авансовият отчет и се приключва съответно с връщане/възстановяване на сума. Описват ли се разходите в авансовият отчет? За тях има документи/фактури/, издадени от съответната страна. Като разходи за командировка ли се отчитат или като разходи за материали, външни услуги и т.н.? А задължително ли е СЧЕТОВОДНО да се изплащат на шофьора командировъчни за дните в командировка или не? Шофьора е назначен на трудов договор във фирмата на минималния осигурителен праг за съответната дейност, но получава друга заплата предварително договорена с управителя.

49. Трябва да назнача физ.лице за изпълнителен директор в АД. Как да направя договора? Трябва ли да се обърна към юрист? Аз съм счетоводител. Как да начисля осигуровките и как да изплатя сумата? Като трудов договор ли? Трябва ли да го регистрирам в НОИ? Да се съобразя ли с мин.осигур.праг за ръководител?

50. Счетоводител съм в строителна фирма с дейност в Германия/без да имаме седалище там/. Имам следния проблем-тази година Данъчна служба в Германия започна проверка на дейността ни, за да провери дали са правилно начислени и внесени дължимите ДОД и УЛАК. Освен тези данъци, които се дължат в/у работните заплати не плащаме друго в Германия. В този случай имат ли право съгласно международнто законодателство да изискват да представим документи като баланс, ОПР, год.дан.декларация и др. които отразяват дейността и фин.резултати на фирмата сумарно от дейностите ни и в България и в Германия? Или трябва да представя само пряко касаещите дейността ни в Германия?

51. Дължи ли се данък в/у ком.в чужбина от управители по ДКУ?

52. моля да ми помогнете по следния казус. ЕТ е собственик на производствена сграда, която отдава под наем на ЕООД. Собственика и на двете дружества е един и същ. ЕТ не извършва дейност. Съгласно клаузите в договора, той е възмезден като ремонтите по сградата са за сметка на наема. Тези ремонти ЕООД ги отчита като текущи разходи. Правилно ли е или трябва да ги отразя като НДА и да им начислявам амортизации. Бих ли могла да имам проблем с данъчните. В самия договор няма уговорен друг паричен наем?

53. Има ли право работодател да прилага чл.331 от КТ по отношение на работник, който има отработени по- малко от десет дни във фирмата? В случай че може - как се изчислява обезщетението по чл.331 ал.2? Ако не може - кои са правните основания за тази забрана?

54. Как се осчетоводяват допълнителните вноски от съдружници по чл.134 ал.3 от ТЗ?

55. От гр. Видин съм и искам да регистрирам агенция за недвижими имоти. Каква е процедурата и размера на патентният дънък, има ли такъв или облагането става по друга схема?

56. Регистрирано дружество по ДДС има вемане от клиент който също е регистриран по ДДС.Дружеството доставчик отпада от регистрация по ДДС.Как ще се уреди въпроса сплащането на фактурите от клиента по фактурите които са с ДДС> от 1000 лв?

57. ЕТ съм и имам хранителен магазин.Бихте ли ми казали как трябва да се отчитат стоките в магазина-по отделни артикули или по групи стоки (на касовия апарат има няколко групи-алкохол, безалкохолни, месни, млечни, тестени,перилни...)?Ако трябва да се отчитат по групи как се определя на каква стойност трябва да се изпишат продадените стоки, тъй като в една група има стоки с различна дост.цена и се продават с различна надценка? Ако трябва да се отчитат по отделни артикули как се определя какво количество от тях и продадено?

58. Благодаря Ви за бързия отговор.Той съвпада с моето предположение.Все пак продължава до ме смущава факта, че в чл.331 пише "последното получено месечно брутно трудово възнаграждение". Това предполага, че трябва да има получено възнаграждение(макар и не за пълен месец)или поне месецът да е изтекъл и такова да е начислено.В противен случай работникът не би могъл да се ориентира какво обезщетение му се придлага срещу съгласието му да се прекрати трудовото му правоотношение. Смятате ли,че при една ревизия данъчните инспектори биха разгледали това плащане като "източване" на пари от фирмата и избягване плащането на данъци ?

59. Здравейте, интересува ме какъв начин на данъчно облагане ще се приложи при магазин за електронна търговия(интернет търговия) с годишен оборот до 50000лв.В ЗОДФЛ интернет търговията не е посочена като патентна дейност?

60. ЕТ извършва дейност търговия на дребно -продажба на хр.стоки.Фирмата е регистрирана по ДДС.За предходната година-2004г. оборота е 48000 лв.Трябва ли за 2005г. да подам патентна декларация независимо,че съм регистрирана по ДДС- чл.30 ал. 1 ЗОДФЛ?

61. Има ли възможност и процедура по която законно и без да ми бъдат начислявани глоби и лихви да отложа плащането на ДДС за месеца? Прочетох закона, но в него пише само че мога да отложа подаването на справка-декларация по ДДС, за плащането не пише конкретно?Други

1. Проблемът ми е следния. На граждански договор по закона за авторското право съм. Откакто работя на този договор съм получила 1800 лева чисто. За съжаление, явно фирмата не е съвсем на ниво с оправданите разходи или някой иска да плаща по-малки данъци за моя сметка и по този случай счетоводителката е надписала хонорарната ми сметка, която е в размер 2280,20. Това е написано в графата \"сума за получаване\" след като са приспаднати всички данъци и даже авансовият.Обърнах й внимание на това и тя ми каза че по някакъв член 499 или нещо от сорта, ще се счита за авансово осчетоводяване, но не поправи нищо, защото не можела да поправи Декларация №1, която се подава в НОИ. Кажете ми какви са негативите за мен от това нейно действие, ще съм ви много признателна, ако трябва даже и ще си платя за консултацията. Благодаря ви предварително! P.S. Може би е полезно да знаете, че 6 месеца от 2004 г. съм работила пак на граждански договор по авторското право за сумата от 250лв. на месец. Тези пари съм взимала чисто. Последните 6 месеца от 2004г. работя за 300 лв. на месец, които взимам пак чисто.

2. Здравейте, имам апартамент, който отдавам под наем,бих изкала да ви попитам как мога да изчисля какъв ще е облагаемия ми доход за годината, като се има в предвид, че работя и на трудов договор към частна фирма върху осигурителен доход 200.00 лв.

3. Как да проверя пенсионните си осигуровки?

4. Здравейте, имам магазин, който давам под наем за 586.75 лв на месец. Работя на другов договор при брутна заплата 350 лв.Бих искала да Ви попитам как да изчисля облагаемия годишен данък за 2005 г.Затруднявам се при изчисляването на внесените личви вноски от работодателя.Благодаря.

5. Здравейте, през 1985 г. почина майка ми от която наследих част от дворно място с вила. Миналата година разбрах, че междувременно през 2002 г. баща ми е прехвърлил без мое знание неговите части от мястото на сестра ми. Баща ми почина в края на 2004 г. Какви са моите права относно този имот и как мога да се разбера със сестра ми?

6. В момента съм в майчинство и ме интересува дали мога да сключа граждански договор, с който да мога да подновя правото си да практикувам медицинска дейност. Изобщо мога ли чрез граждански договор да подновя това мое право или трябва друг вид договор?

7. Назначен съм по трудов договор.Предлагат ми допълнителните изплащани суми да ми се превеждат на базата на граждански договор.Трябва ли да довнасям ДОД на края на годината

8. Здравейте,ще съм ви много благодарна,ако ми кажете как се отразява върху дохода ми сключена застраховка Живот и направено дарение към Б4К? Ако е възможно дайте ми пример. В какви случаи се приспадат 10%?

9. Сега искам да ви задам нов въпрос и той е следния:мога ли да сключа граждански договор за работа като мед. сестра.

10. ПРЕДЛАГАТ МИ РАБОТА В ЕДНА ФИРМА, НО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМЕСТЯ ДА ЖИВЕЯ В СОФИЯ. МОГА ДА ИЗБИРАМ 1000 ЛВ. НЕТНА ИЛИ БРУТНА ЗАПЛАТА, КАТО ВЪВ ВТОРИЯТ СЛУЧАЙ МИ ПОЕМАТ КВАРТИРАТА. ОСИГУРОВКИТЕ ЩЕ СЕ ПОЕМАТ ОТ ТЯХ ОТДЕЛНО. ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ КВАРТИРАТА Е ОКОЛО 300 ЛВ. НА МЕСЕЦ, КОЕ БИ БИЛО ПО ИЗГОДНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

11. След изтичане на платения отпуск за отглеждане на дете до две години , и в момента ползвам платен годишен отпуск за 2003г и 2004г , имам ли право на болничен за временна неработоспособност

12. Мъжът ми работи от 5 г. в Англия. Аз живея с него, но се водя на работа към завод в България със заплата 200 лева на месец. Имаме апартамент,който ще даваме под наем за 200 евро на месец. Интересува ме, тъй като сме български граждани,но живеем в чужбина, как и колко трябва да платим като данък върху дохода ни от наем, при условие, че апартамента а съпружеска собственост и аз не работя в Англия.

13. 1/ Нотариалнят акт на жилището е на името на съпруга ми, но е семейна собственост /придобито след брака/ и аз плащам половината годишен данък, а той-другата половина. Възможно ли е,все пак, да поема само аз данъка върху прихода от наем изцяло, за да не се налага неговата половина да се декларира в Англия, където той работи като едноличен търговец и плаща данъци; или трябва и мага ми да подава декларация в БГ, макар че работи и плашрта данъци в чужда държава?
2/ Регисртират ли се договорите за наем в данъчното и как може да издаваме квитанция за платен наем с печат /заверена/, за да може да се признава като разход от наемателите ни?


14. Здравейте веднага след раждането на дъщеря ми се наложи да се върна на работа в фирмата, която работих преди раждането. Три месеца получавах половин майчинство. Понеже не можехме със съпруга ми да ходим на работа и да гледаме детето си, го дадохме на свекърва ми да го гледа, като същевременно и прехвърлих майчинството. Въпросът ми е следният: след прекратяването на трудовите ми взаимоотношения с фирмата в която работих свекърва ми има ли право да взема майчинството и как аз мога да си върна правата върху него, защото по моя информация тя вече трети месец продължава да го получава независимо, че аз несъм на работа в тази фирма?

15. Търся правен съвет! Правя зареждания в София за фирмата за която работя. Преди два месеца микробусът с който патувам бе ограбен по време на ежеседмичните пътувания до София. Бе отнета сума над 7 000 лева. Не бе повикана полиция по желание на собственика на фирмата. Собственника на фирмата иска да ги удържи от моята сметка. Имали право на това? Ако да как да се защитя? Ако не на какво основание?

16. Мой приятел-чужденец, живеещ извън България би искал да закупи недвижим имот (парцел земя или къща) тук. Разбрахме,че това е възможно единствено при условие,че има регистрирана фирма.Въпросът ми е каква фирма е най-удачно да си открие и трябва ли да има упълномощен представител, който да отговаря за макар и фиктивната работа на фирмата. Самият той ще бъде ли задължен да плаща здравни и социални осигуровки за себе си при положение, че живее в чужбина, а фирмата няма оборот и печалба? Ако имате фирмен офис или партньори във Варна, ще се радвам да получа техните контакти.

17. Как мога да проверя чрез интернет дали ми е платен данък сгради?

18. Имам към вас един проблемен за мен въпрос. На 1 юни 2004 г. ни се роди дете. Преди това съпругата ми от месец януари беше напълно осигурена от една позната фирма. Но когато се оформяха документите за майчинско обезщетение по неведение ас подадени като за социална помощ, а не за работеща/осигурена. Поради това преди кратко време получихме писмо в което се съобщава, че подпомагането е прекъснато, тъй като е имала право на 1-годишно подпомагане. Въпросът ми е дали може да се направи нещо за коригиране на грешката, за да се получи още една година обезщетение. Ако е възможно как трйабва да се процедира?

19. В момента съм в майчинство,което ми изплаща една частна фирма,където работех допреди раждането.Завърших висше образование и сега си търся работа по специалността-учителка съм.Бихте ли ми разяснили,ако започна някъде работа,как се процедира оттук нататък с майчинството.И ако започна по чл.68,и титулярът се върне,какво става,има ли значение какъв договор ще подпиша?

20. Здравейте,благодаря Ви за бързия отговор.Не разбрах само къде трябва да подам повторното заявление за майчинство.Бих искала да попитам още едно-вярно ли е,че освен тези пари(заплата и половин майчинство),мога да вземам и майчинство в цял размер,ако се прехвърли на член от семейството?Как става това?

21. Интересува ме да ми разясните чл. 76рт.5 от Закон за бългаски държавен служител / ЗБДС?

22. Имам дете на 7 месеца. Искам да започна отново работа, като го поверя на грижите на свекърва ми. Тя в момента е в болнични. Има ли право да получава майчинство за периода, в който гледа детето и какви документи са необходими?

23. Здравейте, Скоро изтича 2-та година от отпуската ми по майчинство, бих искала да прекратя трудовите си взаимоотношения с фирмата, но имам да ползвам платен годишен отпуск за две години. Как да постъпя, за да не бъде ощетена нито една от страните(т.е. да ми се плати отпуската или да я използвам преди прекратяване на трудовите взаимоотношения). Има ли право фирмата да откаже изплащане на отпуската, ако аз подам молба за напускане веднага след изтичане на майчинството ми и не се възна въобще на работа?

24. Моля да ми обясните ако работя по трудов договор и се осигурявам по него мога ли да сключа граждански договор за консултантски услуги.Какви данъци се плащат и трябва ли да се осигурявам?

25. Трябва ли договор за управление и контрол да се регистрира в НОИ?

26. Пенсионер съм от 01.07.2002г. Трябва ли да плащам някакви осигуровки, ако реша да регистрирам фирма като ЕТ или ЕООД?

27. Лекар работещ на трудов договор в медицинско заведение упражнява професията си в свободното си време в частна медицинска клиника-до момента е бил на граждански договор.Сега му предлагат,или да остане на гр. договор,или да се регистрира по БУЛСТАТ като упражняващ свободна професия.Въпросът ни е кое е по-изгодно и ако вторият вариант е по-изгоден какви ще са му осигурителните и данъчни задължения задълженията?

28. Искам да открия магазин за търговия на дребно на козметика и санитарни материали с площ до 15-20м2.Каква фирма е по-добре да регистрирам ЕТ или ЕООД? Цените за регистрация са ми известни,отговорността също, интересувам се от данъците,таксите,осигуровките и други плащания за двата вида фирми - кое е по-изгодно и при какви условия?

29. Управител съм на ЕООД, което се занимава с поддръжка на компютърна техника. Искам да закупя служебен автомобил бензинов за посещение на клиентите ми. Но ми казват, че не мога да ползвам никакви преференции за него, от гледна точка на данъчното облагане. Доколко е вярно това? И ако не е, Моля уточнете какво мога да ползвам?

30. Здрвейте, в момента съм в отпуск по майчинство. Бихте ли ми казали, дали имам право да ползвам отпуск поради временна неработоспособност и ако имам да прехвърля майчинството за този период на съпруга ми, който работи на трудов договор?


31. Лекар работещ на трудов договор в медицинско заведение упражнява професията си в свободното си време в частна медицинска клиника-до момента е бил на граждански договор.Сега му предлагат,или да остане на гр. договор,или да се регистрира по БУЛСТАТ като упражняващ свободна професия.Въпросът ни е кое е по-изгодно и ако вторият вариант е по-изгоден какви ще са му осигурителните и данъчни задължения задълженията?


32. Скоро ще изтече две годишния срок за отглеждане на малко дете, тъй като няма кой да го гледа, бих искала да ползвам платената годишна отпука за тези две години, като има остатък и няколко дни преди да изляза в майчинство (поради финансови причини бих искала да ползвам платената отпуска, а след това да изляза в неплатена. Въпроса ми е колко дни преди изтечане на майчинството да пусна молба за отпуските, мога ли с една молба да искам ползването на всички дни, кой член от КТ да цитирам, и има ли право да ми бъде отказан този отпуск?


33. Има ли значение сферата в която работя за да ползвам болнични поради бременност?


34. Работя на постоянен трудов договор към ТУ-София, ИПФ Сливен като преподавател. Брутният ми годишен доход от тази работа ми е около 4800 лв. Съответно ми се удържат ежемесечно данъци и осигуровки за всички рискове. От пролетта на 2005 г. работя и на граждански договор в частна фирма. Сумата по гражданския договор е 2000 лв/годишно, които съм получил(получавам) чисто. Интересува ме дали възложителят на гражданския договор трябва да внесе част от осигуровките ми (и в какъв размер) или изцяло аз при подаването на годишната данъчна декларация? Получавам и други доходи от съдебни експертизи, които декларирам в края на годината?


35. Имам ли право на майчинство при положение, че живея в чужбина и мога ли да прехвърля майчинството на майка си в България?

Copyright © 2004 - 2005 V&M Company. SEO and design by xligon.com

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/vmkompa/public_html/count/counter.php on line 61
chCounter: MySQL error!
Error number: 1045
Access denied for user 'vmkompa_counter'@'localhost' (using password: YES)
Script stopped.